Konstfrämjandet Öland-Kalmar

2

Konstfrämjandet Öland-Kalmar

New horse cultures — Celebration

Hästar och hästkulturer har varit i fokus för Konstfrämjandet Öland-Kalmars arbete 2016. Nu bjuder vi in till presentationer av allt som hänt så här långt, i ett projekt som växt och utvecklats enormt under bara ett halvår! Vi har mycket att dela med oss av, och på grund av det stora intresset, mycket som kommer att fortsätta under resten av året..

New horse cultures knyter samman samtida konstnärskap med vårt gemensamma kulturarv Hästen, i allt från feministiska studier av makt och ledarskap till hästen som kontaktyta mellan folk från olika kulturer. Under hela arbetet har vi på Konstfrämjandet haft förmånen att ha Haitham Sabahi och Dima Matr, bägge nyanlända från Syrien, med oss som projektledare och medskapare i projektet.

Projektet består av flera delar och inleddes i maj med en studiecirkel i ridning för kvinnor från asylboenden på Öland. I juli i år hölls en performance och screening av tre konstfilmer i Aledals stora ridhus den 23 juli, med över 150 personer i publiken och konstnärssamtal med Shiva Anoshirvani, Signe Johannessen, Dima Matr och Malin Lindmark Vrijman, lett av Kalmar konstmuseums nya chef Joanna Sandell.

 

Aktuellt nu på lördag 6/8 16:00 – 00:00

 • Inledningsvis kommer Föreningen Ölandshästen berätta om sitt arbete med återbyggandet av rasen Ölandshäst och visa en av sina hästar i vår roundpen.
 • Så presenteras New horse cultures studiecirkel, där kvinnor från flyktingförläggningar på Öland studerat ridning och horsemanship sedan i maj i år, också i vår roundpen.
 • Konstnären och arkitekten Johan Carlsson och arkitekterna Beata Hermer och Sebastian Bech Ravn från det Köpenhamnsbaserade JAC studios har i hästhagen på Kultivator ritat och uppfört verket Pavilion with Horses, en arkitektur för människan och hästen. Pavilion with Horses är ett byggt collage där traditionella detaljer vävs ihop med ett nytänkande både i form och vad gäller hästars sociala behov och beteende. Till paviljongen hör också en mobil tecknarstudio, inkorporerad i en vackert bevarad Tidaholmsgigg. Vi bjuder på en festlig invigning av Pavilion with Horses med tecknarstudio, välkomstdrink med tilltugg i uteköket.
 • Vi är också stolta över att kunna visa en muralmålning av Ramez Omarin, konstnär, filmare och aktivist från Syrien, som gestaltar en arabisk dikt där hästen står central.
 • Bokrelease av Julie Crawshaw, The Stable (A Collaborative Story), en kort performativ text som varit en del av en större experimentell etnografisk studie av Crawshaw med titeln: ’Stretched: Expanding notions of artistic practice through artist-led cultures’ (Valand Academy, University of Gothenburg). Baserad på episoder från Julies vistelse på Kultivator, vill texten artikulera Kultivators relationella arbete, och föreslår ett tänkande med byggnaden. Julie kommer också leda ett konstnärssamtal med Johan Carlsson och Mathieu Vrijman i Johans Pavilion with horses.
 • Konstnären Signe Johannessen visar det nyproducerade videoverket Thank you for carrying, i samverkan med hästarna på Kultivator, och med en sekvens från källan ”Hors brunn”, där både människor och hästar offrats, belägen på mellersta Öland. Johannessen har dessutom inlett ett spännande arbete med en restuarering och återupprättelse av ett nära 100 år gammalt skelett av den sista Ölandshästen, Lily, som står på Ölands folkhögskola.
 • Screening av Shiva Anoshirvanis performance från Aledals ridhus, och hennes tidigare, kritikerrosade film Det tama och det vita, som utforskar makt och hierarkier i stallmiljö.
 • ”Roundpen dance floor” – dans till DJ Shawn Coerecius i vår paddock.

För mer info och kontakt: Malin och Mathieu Lindmark Vrijman för Konstfrämjandet, tel 0708854639 eller 0701422484.

 

New Horse Cultures är en del av Folkrörelsernas Konstfrämjandets satsning på konst för flera och stöds av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

 • KultivatorDyestads bygata 7
 • 6/816.00–00.00
 • Fri entré