Bread and circus

Bröd och cirkus, med konstnär och köksbordsaktivist Eva Bakkeslett.

Välkommen till gemensamt bak i ugnen ”Monument of migration”. Ugnen byggdes under sommaren 2015 av murare av olika nationaliteter, och invigdes av bagarna Mohammed Murat och Abdullah Murat till Kultivators 10 års-jubileum. Projektet utgick från de konstellationer av människor som sätts samman nu inte längre bara i centralorter och deras förorter, utan även på landsbygden. I den fornminnestäta omgivningen på Öland uppstår idag nya, mer förgängliga uttryck för den situation och vardag man befinner sig i. Om ett par generationer står skeppsgravarna och domarringarna kvar, men avtrycken från detta nu har suddats ut, det selektiva minnet av vad som är vår historia underhålls av de monument vi kan se och känna på. Verket avser att skapa ett beständigt monument över en epok som kanhända är över inom kort, kanhända bestående. I vår traditionella radbygård murar vi en ugn med murstock som utformas så att både syriskt bröd, aysh (som också betyder liv) och svenskt tunnbröd kan bakas.

Med Eva Bakkeslett och deltagarna vid Ölands folkhögskolas etableringskurs för nyanlända, kommer vi att göra det! – vi fermenterar, kultiverar, diskuterar, bakar och delar gränslöst bröd. Workshopen är utan kostnad, men ta gärna med din brödhistoria att dela med oss!

Eva Bakkeslett är konstnär, filmskapare och köksbordaktivist. Genom en kombination av filmer, föreläsningar och social skulptur berättar hon historier där tidlöshet, uppmärksamhet, ekologi och samverkan är viktiga beståndsdelar. Genom att upptäcka och återerövra föråldrad kunskap eller bortglömda betydelser av ord, begrepp och kulturer leder hennes arbeten vår uppmärksamhet och medvetenhet om relationen mellan människan, naturen och kulturen som en levande organism.

Bakkeslett har en MA i Arts & Ecology från Dartington College of Arts i England. Hon har visat sina arbeten, projekt och filmer internationellt, och har bland annat curerat «Gentle actions» i Kunstnerernes hus i Oslo, och Kjerring ön Land art biennal. Eva bor nu i Nord-Norge.

Visa alla